Namiesto jedného bazéna budú bazény dva

16.07.2009 Prešov

Namiesto bazéna na Ul. Ľudmily Podjavorinskej, ktorý malo mesto v nájme od Prešovského samosprávneho kraja, budú prešovskej verejnosti od septembra slúžiť dva bazény – jeden na Sekčove a druhý na Sídlisku III.
Otvoria sa totiž dva školské bazény, ktoré doposiaľ slúžili len na výučbu žiakov, prípadne plaveckým klubom – bazén na ZŠ Mirka Nešpora a na ZŠ Májové námestie. Vstupné bude nezmenené, plavcov by mali čakať kvalitnejšie služby.

Nájomná zmluva mesta s VÚC ohľadom bazéna na Ul. Ľudmily Podjavorinskej skončila 30.6.2009. Hádanka, či po letnej technickej odstávke bude opäť slúžiť Prešovčanom alebo si mesto s vysokými nákladmi poradí inak, je rozlúštená. Verejnosti sa otvoria dva menšie bazény, ktoré mesto vlastní a ktorých vyhovujúci technický stav si nebude vyžadovať tak rozsiahle úpravy.

Od septembra si teda Prešovčania budú môcť zaplávať v bazéne na ZŠ Mirka Nešpora na Sídlisku III a na ZŠ Májové námestie na Sekčove. „Výhodou môže byť to, že ľudia bývajúci na Sídlisku III nebudú musieť prejsť kvôli plávaniu pod strechou cez celé mesto, “ opisuje náhradné riešenie primátor mesta, Pavel Hagyari. „Sekčovčania budú mať navyše bazén s modernou úpravou vody, pri ktorej sa namiesto chlóru používa soľ, čo je zaiste i vhodnejšie pre ľudí s respiračnými ochoreniami. Podobný spôsob čistenia sa používal aj v olympijských bazénoch v Sydney. Je to teda záruka kvalitnejších služieb. “

Kapacitne pôjde o rovnaké bazény - všetky tri spomínané majú dĺžku 25 metrov. Školské sú však z pochopiteľných dôvodov o niečo plytšie. Sprístupnenie školských bazénov namiesto prevádzkovania jedného, ktorý si muselo mesto prenajímať, navyše vyzerá ako ekonomicky vhodnejšie riešenie, ktoré prinesie úsporu cca 33 200 € (1 mil. Sk). „Tieto peniaze budú investované do vylepšenia technického stavu našich bazénov, najmä rozšírenia kapacít šatní, vstupných priestorov a podobne, “ vysvetľuje ďalej primátor. Približuje tiež plány v súvislosti s rozvojom plaveckého športu v Prešove. „S Prešovskou univerzitou diskutujeme o perspektíve veľkého bazéna, ktorý by bol strediskom plaveckých klubov a mládeže a ktorý by konečne vyplnil deficit veľkého mestského bazéna, ktorý Prešovčania momentálne cítia. “
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región